
Vil du bli lærling?
Den norske byggebransjen er en bærebjelke for samfunnsutviklingen, og behovet for fagfolk er svært etterspurt i arbeidsmarkedet!
Våre lærefag
-
Tømrer
Som tømrer vil du håndtere mange varierte oppgaver – fra konstruksjon til finjustering av detaljer som definerer et hjem.
Du kan jobbe i en byggmester- eller entreprenørbedrift med nybygg, tilbygg, rehabilitering, ombygging og modernisering – av alt fra små trehus til store næringsbygg.
En tømrer ha god fysikk, og like å jobbe både ute og inne. Du vil ha mange varierte arbeidsoppgaver. Tømreren sørger for at vi har hus å bo i og at husene som allerede finnes holdes i stand!
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er tømrer. -
Maler- og overflateteknikk
Som maler får du en kreativ og variert arbeidshverdag. Det er lett å forestille seg at en maler ikke gjør noe annet enn å male vegger – men visste du at jobben faktisk består av mye mer?
I denne utdanningen skal du lære å beskytte ulike overflater som tak, vegger og gulv. Du får muligheten til å jobbe inne og ute og arbeidet kan varierer fra nybygg til eldre bygninger med behov for oppussing og restaurering.
Du får være med å skape noe og se resultater av det du gjør – hver dag!
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er maler.
-
Byggmontasje
Byggmontasjefaget er et godt valg for mange unge. Faget er praktisk og kreativt, og det gir muligheter for gode jobber.
Det nye byggmontasjefaget ble innført i videregående opplæring fra skoleåret 2023-2024.
Du lærer å montere konstruksjoner i tre-, stål- og betongelementer ved at du utvikler forståelse av hvordan kreftene distribueres gjennom konstruksjonsdeler og knutepunkter i bygget.
Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er byggmontør.
Bli lærling
Som lærling får du en praktisk tilnærming og utføring av faget. Du får opplæring av erfarne arbeidskollegaer og følger en læreplan.
Utdanningen er en blanding av teori og praksis. Praksisen får du som lærling ute i bedrift og du har lønn i læreperioden.
En lærling har normalt to år skole og to år i bedrift, men det finnes flere alternative utdanningsløp å velge mellom.
Som lærling i en bedrift tilknyttet Opplæringskontoret Rogaland, får du god oppfølging gjennom hele utdanningsløpet.
Opplæringskontoret Rogaland tilbyr læreplasser innenfor tømrerfaget, byggmontasjefaget og maler- og overflateteknikkfaget.
Jobber du som håndverker er ingen dager like!
Det finnes svært mange gode grunner til å begynne på en yrkesrettet utdanning og bli lærling. Som lærling kommer du raskt ut i arbeid og starter å tjene penger mens du lærer.
Ønsker du et praktisk utdanningsløp der du tidlig får erfaring fra arbeidslivet, er tømrer, maler eller byggmontasjefaget det perfekte for deg!
du får en spennende og variert arbeidshverdag
du får opplæring av erfarne arbeidskollegaer og følger en læreplan
du får lønn under utdanningen og slipper studielån
du kan starte som lærling når som helst, følger ikke skoleåret
du får bruke både dine praktiske og teoretiske evner
du får mange muligheter etter fag- eller svennebrev for videreutdanning
Få inspirasjon og se bilder fra vår Instagram. Her legger vi blant annet ut hvordan en hverdag er for våre lærlinger.
Hvorfor bli lærling?
-
En lærling er en fagarbeider under utdanning. Du får opplæring av erfarne arbeidskollegaer og er tett på arbeidslivet.
-
En lærling har normalt to år i skole og to år i bedrift. Før kandidaten kan gå opp til en fag- eller svenneprøve må all nødvendig teori være bestått. Det er mulig å gå opp til prøve med karakteren 1 i inntil to fellesfag. Fristen for å bestå fagene er normalt to år etter avlagt fag- eller svenneprøve.
-
Noen lærekontrakter er det vi kaller full opplæring i bedrift (FOB) eller full opplæring i bedrift etter Vg1 (FOB1). Læretiden er lenger enn vanlig for å veie opp for manglende skolegang. Det er mulig å få fratrekk for tidligere praksis og skolegang. Dersom kandidaten ikke har gått noe skolegang tidligere vil læretiden være på fire år.
Før kandidaten kan gå opp til fag- eller svenneprøve må all nødvendig teori være bestått. Vanligvis vil dette være en tverrfaglig Vg3 eksamen samt fellesfag.
-
Lærekandidatordningen er en tilpasset praktisk opplæring for å oppnå kompetansebevis i et yrkesfag. Denne ordningen passer godt for kandidater som har utfordringer med å fullføre et ordinært læreløp. Det vil si at kandidaten vil få tilpasset opplæring innfor et gitt antall kompetansemål og det er ingen krav til å ha bestått alle fellesfag (matte, norsk, o.l).
Målet er å tilby en individuell opplæring som gir høyest mulig kompetanse ut fra den enkeltes forutsetninger og behov.
Ordningen skal bidra til at flere lykkes med, og gjennomfører videregående opplæring. En lærekandidat har på sikt mulighet for å ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat.
For mer informasjon om denne ordningen les på www.rogfk.no eller kontakt oss for spørsmål.
-
Fagbrev på jobb ordningen er en alternativ vei til fag- og svennebrev for voksne som er i et arbeidsforhold. Dette er en mulighet for å få fag- eller svennebrev på grunnlag av allsidig praksis, og opplæring kombinert med veiledet praksis i vanlig arbeid.
Ofte stilte spørsmål?
-
Lærlinger og lærekandidater kan søke støtte i Lånekassen når Fylkeskommunen har registrert og godkjent lære/opplæringskontrakten din.
Du kan søke om stipend og lån på nett. Du må logge inn på søknaden med MinID.
Informasjon finnes på www.lanekassen.no
-
Lærlingene skal ha lønn under læretiden for den verdiskapning (produktivitet) de tilfører bedriften.
Det er mest vanlig å lønne etter «stige» da lønna til lærlingen er lønn for den jobben som utføres (verdiskapning). For eksempel:
30 % første halvår
40 % andre halvår
50 % tredje halvår
80 % siste halvår
-
Som voksenlærling har du selv ansvaret for å finne deg en bedrift som vil ta imot deg som lærling. Du kan finne oversikten over alle våre godkjente lærebedrifter på vår nettside.
Videregående elever kan søke gjennom vigo.no. Fristen for å søke er normalt 1. mars det året du skal være lærling. Hvis du har særskilte behov, eller er lærekandidat er fristen 1. februar.
Lærekontrakten kan signeres når som helst, hele året.
-
Læretiden starter med et oppstarts- og velkomst-treff. Deretter følger vi opp lærlingene med besøk minimum hver 5. måned ute i bedriftene, og ser til at opplæringen skjer i henhold til læreplanen. Vi har eget digitalt oppfølgingssystem for lærlinger. Vi påser også at lærlinger har de kursene som kreves i utdanningen.
-
Prøven må tas innenfor tidsrammen som er oppgitt i læreplanen. Dette vil variere fra fag til fag. Prøvenemnda vil gi nærmere informasjon når du blir innkalt til prøve.
Fag- eller svenneprøven skal være et praktisk arbeid og består av fire deler: Planlegging, gjennomføring, egenvurdering og dokumentasjon.
Prøven skal gjennomføres før læretiden er over, men ikke tidligere enn tre måneder før. Den avsluttende prøven avholdes vanligvis i bedrift.
Etter at prøven er gjennomført vil prøvenemnda bedømme prøven og gi karakter.
Kontakt oss
-
Jarle Jonassen
Daglig leder
jj@opprog.no
478 88 990 -
Jone Terjessen
Opplæringskonsulent
-
Karoline Hidalgo
Opplæringskonsulent
kdh@opprog.no
480 28 297 -
Laila H. Raggens
Administrasjon
lr@opprog.no
928 12 846